Etika i usklađenost

Godišnji izvještaji

Integrirano izvješće CEMEX 2016.
Pročitajte
CEMEX Hrvatska - Izvještaj o održivom razvoju 2015. i 2016.
Pročitajte

Etika i usklađenost

CEMEX se kao globalna kompanija danas suočava s više izazova nego ikada prije. Dok naši dionici zahtijevaju više od samo dobrih financijskih rezultata, propitivanje naših aktivnosti kao rezultat visokog stupnja razvoja tehnologije i globalne svijesti nikad nije bilo izraženije. Od nas se očekuje da poštujemo najviše standarde poslovnog ponašanja gdje god da poslujemo.

ETHOS, globalnu inicijativu tvrtke CEMEX, podržavaju zaposlenici iz različitih dijelova kompanije. Cilj inicijative je usvajanje navedenih standarda i promicanje aktivnosti koje će unaprijediti i ojačati našu poslovnu kulturu.

ETHOS je pokrenut kako bi naši zaposlenici u svoj svakodnevni rad lakše integrirali etiku i usklađenost. Ovo su koristi ETHOS-a za naše zaposlenike:

  Savjetovanje o problematici etičnosti, sukladnosti i upravljanja; pristup velikom broju tečajeva vezanih uz etiku i sukladnost
  Pristup globalnim i lokalnim korporativnim politikama
  Savjeti i alati za pomoć pri rješavanju etičkih dilema
 • ETHOS Line, siguran i povjerljiv kanal za postavljanje pitanja i prijavljivanje nepravilnosti vezanih uz etičnost, sukladnost i upravljanje
 • Povećana svijest o poslovnim i osobnim implikacijama nedoličnog ponašanja

 

Etika

Etički kodeks tvrtki omogućuje da svoju kulturu i vrijednosti jasno i brzo prenese zaposlenicima. Moralno ponašanje ključno je za uspjeh CEMEX-a.

U našem Etičkom kodeksu pročitajte o relevantnim aspektima naše etike i vrijednostima kompanije.

Usklađenost

Usklađenost znači djelovanje u skladu s tekstom i duhom zakona, našim Etičkim kodeksom i poslovnim politikama. Mi u CEMEX-u bez iznimki poštivamo sve važeće zakone i politike, a važnost tog načela nikad se ne može dovoljno naglasiti. Kompromisi oko stvari koje nam se čine male ili nevažne lako nas mogu dovesti u područje ozbiljnijih prekršaja, čime bi cijela tvrtka i naša korporativna kultura bili izloženi opasnosti.

Antikorupcijska politika

        
Zlatno pravilo: CEMEX ne tolerira mito ni u kojem obliku.

Što je to? Prema važećim zakonima u SAD-u, Europi i drugim regijama u kojima CEMEX posluje, kazneno je djelo za CEMEX bilo izravno ili preko posrednika, ponuditi, platiti ili obećati isplatiti te dati mito ili bilo što vrijedno državnim službenicima i namještenicima (uključujući i zaposlenike poduzeća u državnom vlasništvu te dužnosnike javnih međunarodnih organizacija) u svrhu dobivanja ili zadržavanja posla. Izraz "bilo što vrijedno" uključuje novčane i nenovčane poklone i davanja, a može uključivati usluge i druge vrste protuusluga.

Zašto je to važno? Mito i korupcija predstavljaju ilegalne, neetične i društveno neodgovorne radnje koje mogu imati teške posljedice kao što su:

 • Velika šteta ugledu korporacije i osobnom ugledu 
 • Znatne novčane kazne i kaznene sankcije
 • Gubitak važnih poslovnih prilika
 • Poremećaj na tržištu i održavanje nepovoljnih poslovnih praksi
 • Skupe i teške sudske postupke protiv korporacije i pojedinaca
 • Štetan i destruktivan utjecaj na društvo i zajednicu

Politika sprječavanja mita i korupcije

Video Image

Odani smo namjeri stvaranja sigurnog i zdravog radnog okruženja te unošenja pozitivnih promjena u naše cjelokupno društvo  

Video Image

Ekstradjevicansko ulje Lintar prvo je maslinovo ulje dobiveno rekultivacijom površine rudnika.  

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved