Zaštita na radu
Zaštita na radu

Osnove zaštite na radu

Golema većina nezgoda na radnom mjestu uzrokovana je rizičnim postupcima. Stoga je jedan od najvećih izazova koji se postavljaju pred CEMEX promijeniti navike i poticati ljude da „stanu i razmisle“ prije no što pristupe obavljanju neke zadaće.

Nezgode na radnom mjestu mogu se spriječiti i pravo je svakog zaposlenika da se na kraju svakog radnog dana vrati kući neozlijeđen i dobra zdravlja. CEMEX-ov cilj je u potpunosti eliminirati nesreće koje za posljedicu imaju odsustvo zaposlenika s posla. Iako je cilj ambiciozan, uvjereni smo da ga je moguće postići.

Procjenjuje se da je do 90 posto ozljeda na radnom mjestu u Hrvatskoj uzrokovano nesigurnim postupanjima. U nastojanju da smanji tu brojku, CEMEX je razvio sljedećih 12 temeljnih sigurnosnih pravila čije se poštivanje očekuje od svih zaposlenika u vlastitom interesu kao i u interesu njihovih kolega:

 1. Pazite na sebe, pazite jedni na druge – Nikome ne dopustite da postupa na nesiguran način. Nesigurne postupke uvijek zaustavite.
 2. Urednost – Prostore određene za prilazne putove i radne prostore održavajte urednima i pazite da u njima ne bude predmeta i drugih prepreka preko kojih bi se netko mogao spotaknuti ili poskliznuti. 
 3. Dobro se držite – Pridržavajte se za rukohvate na stubištima, a pridržavajte se i pravila o tri kontaktne točke pri ulasku u vozila i izlasku iz njih. 
 4. Osobna zaštitna oprema – Uvijek nosite ispravnu osobnu zaštitnu opremu.
 5. Ručno rukovanje – Koristite mehanička pomagala ili zamolite nekog za pomoć kako biste smanjili rizik. 
 6. Alati/oprema – Za svaki posao uvijek upotrebljavajte propisane i ispravno održavane alate i opremu. Nikad se ne zadovoljavajte neodgovarajućim alatom ili opremom. 
 7. Vožnja – Vozite sigurno. Vodite računa o tome da ste ovlašteni za rukovanje vozilima/pokretnim postrojenjima i da su ona ispravno održavana. 
 8. Sigurni sustavi – Pridržavajte se sigurnih sustava rada, pravila koja vrijede na određenoj lokaciji,signalizacije i prometnih signala.
 9. Izolacijski postupci – Nikad ne radite na strojevima pod naponom ili na strojevima u pokretu. 
 10. Rad na visinama – Koristite prikladnu zaštitnu opremu za pristup i zaštitu od pada.  
 11. Skučeni prostori – Ishodite dozvolu za rad i uvijek se pridržavajte sigurnosnih uvjeta.  
 12. Upozorenja o nezgodama/rizicima – Sve nezgode/ rizike prijavite odmah.

CEMEX radi na misiji smanjenja broja nezgoda od 2005., a od tada je postigao smanjenje od100 posto kad je riječ o broju prijavljenih ozljeda koje su za posljedicu imale odsustvo zaposlenika s radnog mjesta. Nastavljamo i dalje raditi na ostvarenju svog cilja i eliminiranju ozljeda u potpunosti.

Za preuzimanje primjerka našeg plakata „Osnove zaštite na radu“, kliknite ovdje.

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved