Društvena odgovornost

Lintar

Prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika - ogledalo naše posvećenosti održivom razvoju.


U sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela površine rudnika na kojem je završena eksploatacija, na južnim padinama Kozjaka 2005. godine zasađen je impresivan maslinik. Uz manji maslinik u tvornici Sv. Kajo, maslinik u rudniku proteže se na površini od gotovo 35.000 četvornih metara. Maslinici broje približno dvije tisuće stabala maslina, većinom sorte oblica, a njihovo održavanje su 2009. godine preuzeli članovi Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Dalmacijacement. Kako bi se rad u masliniku usustavio 2011. godine osnovana je Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar. Zadruga kontinuirano radi na povećanju maslinika, sudjeluje na priznatim braniteljskim i maslinarsko – uljarskim manifestacijama te „ubire“ brojne zlate medalje za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i nagrade za njegovu pakovinu.
Ulje nazvano Lintar, dolazi od grčke riječi koja znači lijevak, kako se nekoć, zbog svog oblika, nazivao i Kaštelanski zaljev. Čak i boca u obliku lijevka simbolizira procese prešanja, pročišćavanja i pretakanja ulja, kao i pripadnost mediteranskom kulturnom i tradicijskom podneblju. Ovo dragocjeno ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazuje da ulaganje u održivi razvoj nema alternativu. Lintar je prvo maslinovo ulje u Hrvatskoj nastalo iz rekultiviranih površina rudnika i upravo se u njemu ogleda CEMEX-ova posvećenost zaštiti okoliša, njegovanju odnosa sa zaposlenicima te ulaganju u razvoj zajednice u kojoj poslujemo.

Počitajte brošuru o projektu Lintar
Pogledajte video o Lintaru

Video Image

Odani smo namjeri stvaranja sigurnog i zdravog radnog okruženja te unošenja pozitivnih promjena u naše cjelokupno društvo  

Video Image

Ekstradjevicansko ulje Lintar prvo je maslinovo ulje dobiveno rekultivacijom površine rudnika.  

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved