Novosti i događanja

Godišnji izvještaji

Integrirano izvješće CEMEX 2016.
Pročitajte
CEMEX Hrvatska - Izvještaj o održivom razvoju 2015. i 2016.
Pročitajte

Novosti i događanja iz 2008.

Pretražite naše novosti, kako biste pronašli potrebnu informaciju

16.12.2008.
Hrvatska gospodarska komora je dodjelila DALMACIJACEMENTU priznanje za društveno odgovorno poslovanje Index DOP-a. Indeks društveno odgovornog poslovanja je zajednički projekt Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj kojim se hrvatskim tvrtkama želi omogućiti povratna informacija o vlastitim dobrovoljnim angažmanima, kao i usporedba s drugim tvrtkama. Poziv za ispunjavanje upitnika upućen je na najuspješnije male, srednje i velike tvrtke, ukupno njih 1364. Upitnik su otvorile 152 tvrtke, a uspješno zatvorile samo 32. Sedam tvrtki, uključujući našu, koje su zadovoljile 75 posto postavljenih kriterija proglašene su liderima u društveno odgovornom poslovanju u Hrvatskoj.01.12.2008.
Dalmacijacement je uložila 327 tisuća kuna u biološku rekultivaciju rudnika 10. kolovoz. Projekt biološke sanacije eksploatiranog polja 10. kolovoz, izrađen je u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša Split, a rekultivacija rudnika je obuhvatila područje oko ulaza u rudnik i dva bloka eksploatiranog područja ukupne površine oko 13.120 m2. Na saniranom području zasađeno je više od 400 stabala, 1500 grmova i 600 trajnica.01.11.2008.
Dalmacijacement je započela proizvodnju betona u gospodarskoj zoni Podi u Dugopolju. Sklopljenim ugovorom o zakupu betonare i poslovno tehničkoj suradnji s tvrtkom Marasović, CEMEX je početkom studenog započeo isporučivati beton s nove lokacije.31.10.2008.
Na veličanstvenoj svečanosti u Monterreyu u Meksiku proglašeni su pobjednici XVII. CEMEX Building Award nagrade koja se dodjeljuje za doprinos unapređenju graditeljstva u svijetu. U jakoj konkurenciji od 30-tak zemalja, nagrađena su i dva hrvatska projekta. Drugo mjesto u kategoriji Stambenih građevina osvojila je Kuća FN iz Zagreba, a Riva iz Splita osvojila je treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina. Nagrađen je također i projekt iz Bosne i Hercegovine i to u čak dvije kategorije. Projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banja Luke osvojio je prvo mjesto u kategoriji Pristupačnost i drugo mjesto u kategoriji Održiva gradnja.23.10.2008.
Zajednica maslinara i uljara Hrvatske i Dalmacijacement pokrenuli su prvi pilot projekt zbrinjavanja komine maslina u Hrvatskoj. Projekt će trajati do kraja 2008. godine, a očekuje se da će njime biti prikupljeno i zbrinuto do 5.000 tona komine. Komina će se koristiti kao dodatak sirovini za proizvodnju cementa na samom početku procesa proizvodnje. Podršku projektu zbrinjavanja komine dali su i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije.15.09.2008.
Dalmacijacement privremeno će prekinuti proizvodnju u tvornici 10. kolovoz zbog smanjene potražnje za cementom u regiji. Recesija na globalnom tržištu uzrokovala je znatan pad potražnje za cementom u odnosu na prošlu godinu i to u prvom redu u mediteranskim zemljama koje su naša važna izvozna tržišta.02.09.2008.
Dalmacijacement d.d. i tvrtka Beton Klara d.o.o., potpisali su Ugovor o prijenosu poslovnih udjela trgovačkog društva Beton Klara na tvrtku Dalmacijacement d.d. Očekivani kapacitet Beton Klare je oko 80.000 m3 na godinu. Prijenosom poslovnih udjela Beton Klare u sustav CEMEX-a, tvrtka će zadržati sve postojeće zaposlenike.24.06.2008.
Dalmacijacement već treću godinu zaredom organizira CEMEX STUDENT program koji je namijenjen studentima građevinarstva četiriju građevinskih fakulteta u Hrvatskoj – Split, Rijeka, Zagreb i Osijek. Ovogodišnji zadatak je bio izraditi beton koji će biti primjenjiv u praksi s posebnim naglaskom na otpornost betona na djelovanje mraza i soli za odmrzavanje. Na natječaj se prijavilo ukupno 16 parova studenata. Na čelu tijesne kolone postignutih rezultata našao se osiječki par studenata: Marin Medić i Dario Malenica. Njih dvojica su zamiješali beton s faktorom razmaka pora 0,081 i tlačnom čvrstoćom betona pri starosti od 7 dana u iznosu od 52,3 MPa. Drugoplasirani par je sa splitskog Građevinskog fakulteta: Petar Matulić i Goran Beloević. Oni su postigli tlačnu čvrstoću od 51,8 MPa uz faktor razmaka pora 0,094. Spomenuti studenti biti će nagrađeni odlaskom na dvotjedno stručno usavršavanje u švicarskoj, gdje se nalazi CEMEX-ov Globalni centar za tehnologiju i inovacije.07.06.2008.
Proglašeni su pobjednici natječaja za Graditeljsku nagradu CEMEX, koji se u Hrvatskoj održava treću godinu za redom. Odbor nagrade je svakoj od tri kategorije odabrao po jedan pobjednički projekt: pobjednik u kategoriji Stambene građevine je Kuća FN iz Zagreba, u kategoriji Javne i poslovne građevine Zgrada gimnazije i sportske dvorane iz Koprivnice, a u kategoriji Infrastrukturne građevine nagradu je dobio projekt RIVA iz Splita. Dodijeljene su i dvije posebne nagrade: projekt Rekonstrukcija i dogradnja KBC-a REBRO iz Zagreba dobio je nagradu za Pristupačnost, a Most iznad rijeke Cetine pokraj šestanovca nagradu za Održivu gradnju. Nagrađeni projekti predstavljat će Hrvatsku u listopadu na XVII. međunarodnom natječaju, CEMEX Building Award koji se održava u Meksiku.16.05.2008.
Dalmacijacement organizirao je Dan otvorenih vrata u tvornici Sv. Juraj. Posjetitelji su se kroz brojne nagradne igre imali priliku upoznati s procesom proizvodnje cementa. Djeca i roditelji tako su sudjelovali u kreativnoj radionici Mali graditelji, kroz igru Do vreće uz malo sreće djeca su pokazala spretnost i timski rad, dok su odrasli trebali prijeći Put cementa kako bi osvojili vrijedne nagrade. S ciljem što boljeg upoznavanja radnog okruženja, posjetitelji su u nekoliko navrata vlakićem obišli cijelu tvornicu.14.05.2008.
Dalmacijacement ugradila je u tvornicu 10. kolovoz novi, tehnološki napredniji i visoko učinkovitiji vrećasti filtar na hladnjaku klinkera. Ugradnjom ovog filtra čija je efikasnost 99,99% smanjit će se emisija praškastih tvari na manje od 20 mg/Nm3, što je daleko ispod dopuštene emisije od 50 mg/Nm3 koja je usklađena s obvezama prema Europskoj uniji. Ugradnjom vrećastog filtra, čija je investicija vrijedna 25 milijuna kuna, zaokružen je Program sanacije zraka, započet 2000. godine, u koji je uloženo oko 300 milijuna kuna. Vrećasti filtar koji zadovoljava sve visoke hrvatske i europske zakonske standarde kada je riječ o emisiji praškastih tvari do sada je ugrađen i u tvornicama Sv. Kajo i Sv. Juraj.25.04.2008.
Dalmacijacement dobio je međunarodni certifikat OHSAS 18001 za tvornicu 10. kolovoz s pripadajućim rudnikom. Time je zaokružen proces certifikacije, koji je provela tvrtka DNV (Det Norske Veritas), a kojim su u 2007. godini obuhvaćene i tvornice Sv. Juraj i Sv. Kajo s pripadajućim rudnicima. Tako su svi proizvodni pogoni cementa DALMACIJACEMENTA nositelji certifikata kojim se potvrđuje odgovoran odnos tvrtke prema zaštiti na radu i zaštiti zdravlja zaposlenika.07.03. 2008.
Predsjednik Uprave Dalmacijacement-a Trpimir Renić i predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacement-a Ladislav Barić potpisali su 10. jubilarni visine plaća zaposlenika temeljem sustava nagrađivanja.08.02. 2008.
Svečanim uručenjem ugovora dobitnicima na Natječaju za doprinos razvoju društvene zajednice završen je drugi krug Natječaja objavljenih u 2007. godini u kojem je Dalmacijacement donirao ukupno 400.000,00 kuna za kategorije zdravlje, okoliš i kultura. Na Natječaj se prijavilo čak 234 organizacija, udruga, klubova i osoba, a odlukom komisije nagrađeno je 20 projekata.16.01. 2008.
Postavljen kamen temeljac za izgradnju sportske dvorane u Kaštelima. Grad Kaštela i Dalmacijacement d.d. potpisali su 3. svibnja 2007. ugovor o sponzorstvu za izgradnju sportske dvorane u iznosu od 7.360.000 kuna. Kamen temeljac postavljen je 16. siječnja 2008.Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved