Zaštita na radu
Zaštita na radu

Program zaštite na radu za upravljačku strukturu

Sigurnost zaposlenika u CEMEX-u je od najveće važnosti. Predano radimo na prepoznavanju i smanjivanju svih sigurnosnih rizika vezanih uz naše poslovanje poboljšavajući načine na koje svoje zaposlenike potičemo da postupaju sigurno i jačajući odgovornost uprave za brigu o sigurnosti postupaka.

Godine 2011. razvili smo istaknuti program zaštite na radu za upravljački kadar pod nazivom LEGACY kako bismo menadžerima na svim razinama osigurali potrebne alate, vještine i postupke koji će im omogućiti da poslovanje vode na sigurniji i učinkovitiji način. Cilj programa LEGACY je promijeniti našu trenutnu kulturu poslovanja i prijeći s puke „proizvodnje“ na „sigurnu proizvodnju“ kako bismo postigli našeg dugoročni globalni cilj, potpuno iskorjenjivanje nesreća na radnom mjestu.

LEGACY je temelj novog globalnog seminara o zaštiti na radu za upravljačke kadrove kojeg moraju završiti svi CEMEX-ovi zaposlenici na upravljačkim pozicijama, od direktora da nadglednika u proizvodnji. Dvodnevni seminar kojeg je osmislio i razvio CEMEX zasniva se na sedam postupaka od kojih se sastoji djelotvorno, sigurno vodstvo, a obrađuje teme kao što su pružanje primjera, razumijevanje procesa i ljudi, komunikacija te motivacija i odgovornost. Globalni seminar o zaštiti na radu služi kao nadopuna programima zaštite na radu zasnovanima na postupcima koje smo već uveli u nekima od zemalja u kojima poslujemo.

Uz program LEGACY razvili smo i alat za istraživanje temeljnih uzroka nesreća, čiji je cilj unaprijediti kvalitetu istraga nesretnih slučajeva u tvrtki. Ovaj proces omogućuje nam bolje razumijevanje pravih temeljnih uzroka sigurnosnih nesreća i prepoznavanje onih aspekata našeg sustava za upravljanje sigurnošću pri radu koje moramo ojačati kako bismo spriječili nastanak ozljeda. Osim toga, razvili smo i seminar o analizi temeljnih uzroka nesreća kako bismo poboljšali kvalitetu njihovih istraga.

U CEMEX-u vjerujemo da je pogrešno jednostavno prihvatiti ozljede na radu i profesionalne bolesti. Vjerujemo da ozljede i bolesti nisu neizbježna niti očekivana posljedica poslovanja te predano radimo na iskorjenjivanju ovih pojava. To je ispravan postupak i poslovni imperativ. Svoj smo program nazvali „Zero4Life“ (doslovno „Nula za život“, slobodno bi se moglo prevesti kao „Bez ozljeda i bolesti kroz čitav život“).

Riječ „nula“ u nazivu programa znači da nema zabilježenih ozljeda, profesionalnih bolesti, prometnih nesreća koje se mogu spriječiti i nesreća s utjecajem na okoliš, dok je četvorka podsjetnik na četiri temeljna načela za postizanje potpune eliminacije ozljeda i profesionalnih bolesti: odgovornost, ponašanje, komunikaciju i predanost.

„Bez ozljeda i bolesti kroz čitav život“ također znači uklopiti sigurnost u naše svakodnevne živote i u sve čime se bavimo kao pojedinci i kao organizacija.

Kako bismo održali visoke standarde, u svim CEMEX-ovim poslovima primjenjujemo CEMEX-ov sustav upravljanja zaštitom na radu, koji se zasniva na sljedećih 14 točaka:

 • Sudjelovanje vodstva i uprave
  Pravilnici, revizije i inspekcije
  Sigurne prakse u radu
  Istraga i praćenje nesreća
  Sigurnost postupaka
  Obuka o zaštiti na radnom mjestu i zaštiti zdravlja
  Pripremljenost za hitne slučajeve i sprječavanje požara
  Sigurnost izvođača
  Analiza rizika, analiza sigurnosti na radnom mjestu i osobna zaštitna oprema
  Kontrola opasnih radova i održavanje
  Promicanje zaštite
  Zdravstveni rizici
  Objekti i radna okolina
  Sigurna vožnja
Video Image

Odani smo namjeri stvaranja sigurnog i zdravog radnog okruženja te unošenja pozitivnih promjena u naše cjelokupno društvo  

Video Image

Ekstradjevicansko ulje Lintar prvo je maslinovo ulje dobiveno rekultivacijom površine rudnika.  

Building the Future
Copyright © 2018 CEMEX S.A.B. de C.V. All rights reserved